Γιατί η σωστή παρουσίαση του ακινήτου σας στους υποψήφιους αγοραστές είναι το σημαντικότερο βήμα πριν την πώληση του.

Also available in: English, Русский, Italiano

Δείτε γιατί o τρόπος που θα παρουσιάσετε το σπιτι σας έχει σημασία.

Πως μπορεί να δημιουργήσει το σπίτι μου μια θετική πρώτη εντύπωση;

Ενώ είναι κλισέ, είναι και η αλήθεια: η πρώτη εντύπωση μετράει. Σιγούρευτείτε, επομένως, ότι έχετε προετοιμάσει το σπίτι σας κατάλληλα, έτσι ώστε να αναδεικνύονται όλα τα θετικά του χαρακτηριστικά. Η προετοιμασία του ακινήτου σας και το πόσο ελκυστικό θα είναι αυτό με την πρώτη ματιά είναι οι πιο αποφασιστικοί παράγοντες στο να το επιλέξει κάποιος αγοραστής ανάμεσα σε άλλα, τα οποία επίσης καλύπτουν τις ανάγκες του. Ξεκινήστε από την κεντρική είσοδο: η συμμετρία είναι γενικά πολύ ευχάριστη στο μάτι, οπότε ο φωτισμός της εισόδου με φωτιστικά που θα έχετε τοποθετήσει συμμετρικά στο χώρο, κάθως και διάφορες άλλες τέτοιες συμμετρικές συνθέσεις, βοηθούν στην δημιουργία μιας αίσθησης ζεστασίας και φιλοξενίας. Ένα ψηλό φωτιστικό δημιουργεί, επίσης, την ίδια αίσθηση. Αντικαταστήστε ή γυαλίστε τα παλιά σιδηρικά του σπιτιού σας, όπως για παράδειγμα τα πόμολα και τις κλειδαριές στις πόρτες, το γραμματοκιώτιο τοίχου και την πινακίδα με τον αριθμό του σπιτιού σας, προκειμένου να προσθέσετε στυλ και χαρακτήρα. Μην παραλείψετε να τοποθετήσετε φυτά εσωτερικού χώρου κοντά στην είσοδο για να δώσετε χρώμα. Επισκευάστε τον ιδιωτικό δρόμο και πλύντε τους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας. Καθαρίστε τον κήπο, κουρέψετε τους θάμνους, ξεριζώσετε τα αγριόχορτα, προσθέστε φυτά και επισκευάστε τους φράκτες ή τα περιμετρικά τοιχία του ακινήτου. Εξίσου σημαντικό είναι και το πισω μέρος του σπιτιού, γι’ αυτό μην ξεχάσετε να κάνετε και εκεί τις απαραίτητες αλλαγές. Δείτε το ακίνητο σας με τα μάτια ενός ενδιαφερόμενου αγοραστή. Θα σας συμβουλεύαμε να παρκάρετε εκεί όπου θα παρκαρε και εκείνος και στη συνέχεια να κατευθυνθείτε προς το σπίτι σας σα να το επισκέπτεστε για πρώτη φορά. Αυτό που βλέπετε σας ικανοποιεί; Ο χώρος που σας υποδέχεται είναι καθαρός και φιλόξενος; Σκεφθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τον κάνετε ακόμη πιο ελκυστικό. Οποιαδήποτε επισκευή πραγματοποιήσετε θα προσθέσει αναμφίβολα αξία στο ακίνητό σας, το οποίο δεν θα πρέπει πλέον να βλέπετε σαν το σπίτι σας, αλλά σαν ένα αγαθό, το οποίο θέλετε να πουλήσετε στην καλύτερη δυνατή τιμή και το συντομότερο δυνατόν.

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εικόνα του σπιτιού μου;
To σημαντικότερο όλων είναι να το καθαρίσετε διεξοδικα και να αφαιρέσετε όλα τα αχρείαστα αντικείμενα. Τα παράθυρα και όλες οι επιφάνειες του σπιτιού πρέπει να φαίνονται σαν καινούρια, ενώ γενικότερα το σπίτι θα πρέπει να δίνει την εικόνα ενός πολύ άνετου και ακριβού ξενοδοχείου. Στρώστε όλα τα κρεβάτια με καθαρά σεντόνια, βελτιώστε το φωτισμό των χώρων και αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερα προσωπικά είδη, όπως φωτογραφίες, βιβλία, ηλεκτρονικά παιχνίδια και έργα τέχνης. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνετε τους εν δυνάμει αγοραστές να φανταστούν το σπίτι σαν δικό τους, με τα δικά τους προσωπικά αντικείμενα να κοσμούν το εσωτερικό του. Καλό θα ήταν να ανακαινίσετε και την κουζίνα, έαν αυτό είναι δυνατόν, τοποθετώντας νέους πάγκους και ανανεώνοντας τις παλιές συσκευές. Eαν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε το σχετικό ποσό, οι αλλαγές αυτές θα κάνουν μεγάλη διαφορά. Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή των πόμολων στα διάφορα ντουλάπια, το οποίο είναι ένας φθηνός και απλός τρόπος να βελτιώσετε την εικόνα τους. Τέλος, αναβαθμίστε και το μπάνιο του σπιτιού, ακόμη και με μικρές πινελιές, όπως για παράδειγμα τοποθετώντας καινούριες πετσέτες και αξεσουάρ.

Πρέπει να κάνω εκτεταμένες επισκευές;
Όταν κάποιος αγοράζει ένα σπίτι, περιμένει αυτό να έχει τα βασικά. Μια στέγη δηλαδή χωρίς διαρροές, τοίχους χωρίς υγρασία και σε καλή κατάσταση, γερά πατώματα, υδραυλικά που λειτουργούν χωρίς πρόβλημα, ηλεκτρική εγκατάσταση και όλα γενικά τα αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με την κοινή λογική, πρέπει να έχει ένα σπίτι. Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να μετακομίσει στο σπίτι άμεσα και να εγκατασταθεί σε αυτό κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να κάνει προηγούμενως εκτεταμένες επισκευές.

Για να πουλήσετε το σπίτι σας θα πρέπει να κάνετε τα βασικά προκειμένου να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση, ανάλογη των κατοικιών που κινούνται στο ίδιο εύρος τιμής, και γενικά να κάνετε οτιδήποτε θα βελτιώσει την πρώτη εντύπωση, που αυτό θα αφήσει στους αγοραστές. Δεν χρειάζεται, όμως, να επιδοθείτε σε εκτεταμένες και δαπανηρές εργασίες ανακαίνισης, σκεπτόμενοι ότι έτσι θα αυξηθεί η αξία του και επομένως το τίμημα που θα επιτύχετε. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, είναι πολύ πιθανόν να επενδύσετε σε τέτοιες επισκευές, που θα αυξήσουν την αξία της κατοικίας σας, και παρ’ όλα αυτά να μην πάρετε τα χρήματα σας πίσω μέσω του τιμήματος.