Οδηγοί περιοχών

Βόρεια Προάστια της Αθήνας

Η Κηφισιά, το αδιαμφισβήτητο κέντρο των βορείων προαστίων της Αθήνας, είναι η συνοικία της αστικής τάξης της Αθήνας, γνωστή για τα κομψά αρχοντικά της, τα καταπράσινα της πάρκα, τα διεθνή σχολεία, τα εκλεπτυσμένα εστιατόρια και τον χαλαρό τρόπο ζωής της.

Κατευθυνόμενοι βόρεια από το κέντρο της Αθήνας κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισίας, συναντάμε μια σειρά από μεγαλοαστικές συνοικίες, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα.

Τα προάστια Ψυχικό και Φιλοθέη που αναπτύχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1920 για την αθηναϊκή αριστοκρατία της εποχής έχουν επηρεαστεί από το αρχιτεκτονικό στυλ των αγγλικών κηπουπόλεων. Δεν είναι λοιπόν περίεργο γιατί πολλοί από τους δρόμους εδώ έχουν πάρει τα ονόματά τους από λουλούδια. Εκτός από τη φιλοξενία σημαντικού αριθμού ξένων πρεσβειών είναι επίσης γνωστά για τα ιδιωτικά σχολεία τους: Αρσάκειο Τοσίτσειο Σχολείο, Σχολή Μωραΐτη και Κολλέγιο Αθηνών.

Βορειότερα η Κηφισιά, το Καστρί, το Κεφαλάρι, η Εκάλη, ο Διόνυσος και η Πολιτεία είναι όλες ειδυλλιακές συνοικίες που αναπτύσσονται ανάμεσα σε απέραντα πάρκα της πόλης και που αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται στα βουνά. Καθώς είναι ελαφρώς υπερυψωμένες από το επίπεδο της θάλασσας και σε άμεση γειτνίαση με την ύπαιθρο, ο αέρας είναι πολύ πιο καθαρός και δροσερός. Τα κέντρα τους σφύζουν από ζωντανές καφετέριες, κομψά εστιατόρια και εκλεπτυσμένα εμπορικά κέντρα και μπουτίκ.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή που ιδρύθηκε το 1964 και η βίλα Καζούλη είναι δύο από τα αξιοθέατα της Κηφισιάς που στεγάζονται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο. Το πάρκο της Κηφισιάς, ένας μοναδικός χώρος που δημιουργήθηκε το 1885 και διαθέτει πλούσια δεντροφύτευση από πλατάνια, υπέροχο σχεδιασμό, καφέ και παιδική χαρά.

Για τους ενθουσιώδεις τενίστες, δύο από τα κορυφαία ιδιωτικά κλαμπ της Ελλάδας βρίσκονται στα βόρεια προάστια. Ekali club και Tatoi club που προσφέρουν στα μέλη τους μια ποικιλία υπηρεσιών ευεξίας και κορυφαία εστιατόρια.