Οδηγοί περιοχών

Πάρος

Ψηφισμένη ως το καλύτερο νησί της Ευρώπης το 2018 (Travel + Leisure Magazine), η Πάρος είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το θεϊκό λευκό της μάρμαρο. Σήμερα, τα λατομεία της είναι ήσυχα, αλλά η ίδια φωτεινή πέτρα μπορεί να παρατηρηθεί σε ολόκληρο αυτόν τον ανέμελο προορισμό, αντανακλώντας τον ζεστό ελληνικό ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Αγορά ακινήτων

Η Πάρος καθιερώνεται σταδιακά ως μία από τις πιο αυθεντικές και εκλεπτυσμένες πολυτελείς τοποθεσίες στην Ελλάδα. Οι παραθαλάσσιες βίλες είναι σπάνιο να βρεθούν (οι τιμές κυμαίνονται από 12.000 έως 15.000 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ πιο μακριά από τη θάλασσα οι τιμές κυμαίνονται από 6.000 έως 8.500 ευρώ ανά τ.μ. Οι αυστηροί αρχιτεκτονικοί κανονισμοί για τις νέες κατασκευές περιορίζουν τις βίλες στο επίπεδο του ισογείου, ενώ οι πισίνες δεν αποτελούν πλέον επιλογή, διασφαλίζοντας τελικά την εκπληκτική αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού.

Ένα μεσαίου μεγέθους νησί, η Πάρος είναι σχεδόν στρογγυλή στο μέσον της οποίας κυριαρχεί ένας ορεινός όγκος που κατηφορίζει απαλά από όλες τις πλευρές προς τη θάλασσα. Μόλις 3-4 ώρες με το πλοίο από την Αθήνα ή 40 λεπτά με πτήση από την πόλη προς το Εθνικό Αεροδρόμιο της Πάρου, το νησί είναι καλά συνδεδεμένο και βρίσκεται σε κεντρικότατη θεση στο Αιγαίο, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για έλληνες και ξένους επισκέπτες όλο το χρόνο.

Ήρεμη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Πάρος σφύζει από ζωή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αμέτρητα μαγαζάκια, καφετέριες, εργαστήρια χειροτεχνίας και παραδοσιακά καταστήματα να ανοίγουν τις πόρτες τους στους πολυάριθμους ταξιδιώτες. Παρά το γνωστό της δημοφιλία, η Πάρος έχει καταφέρει να διατηρήσει το τοπικό της πνεύμα με τρόπο που δεν το έχουν καταφέρει κάποια άλλα νησιά. Τα παραδοσιακά σπίτια είναι ασβεστωμένα με μπλε ή παστελ πόρτες και κουφώματα, ενώ τα μεγαλύτερα κτίρια μπορεί να έχουν όμορφους ιδιωτικούς κήπους γεμάτους με αρωματικές πορτοκαλιές και ολοκόκκινες μπουκαμβίλιες.

Η πρώτη επιλογή για τους περισσότερους είναι η Νάουσα, ένας τυπικός κυκλαδίτικος οικισμός γεμάτος πλακόστρωτα δρομάκια και απλά, λευκά κτίρια. Το μικροσκοπικό λιμανάκι φιλοξενεί αμέτρητες παραδοσιακές ταβέρνες και ουζερί, ενώ το θέαμα του φρέσκου χταποδιού που κρέμεται για να στεγνώσει είναι το συνηθισμένο καρέ στις αναρτήσεις των social media!. Οι λάτρεις της καλής κουζίνας έχουν πολλές επιλογές σε αυτό το γαστρονομικό hotspot του Αιγαίου, με γνωστά ονόματα όπως το Barbarossa, τον Mario και τον Σίπαρο να σερβίρουν τα πιο φρέσκα θαλασσινά όλο το καλοκαίρι. Στη Νάουσα κτυπάει η καρδιά της νυκτερινής ζωής του νησιού με κομψά κλαμπ και βραβευμένα μπαρ μέχρι παραδοσιακά καφενεία και χαλαρά καφέ.