Avatar
Με

Σάββας Σαββαΐδης

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Μια συνέντευξη στον Κώστα Παναγάκη, διακεκριμένο εμπειρογνώμονα σε θέματα ταξιδιωτικών και ψυχαγωγικών brands και ιδρυτή της Travelworks

- Κάποιοι λένε ότι η τρέχουσα πανδημία θα προκαλέσει ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς- βλέπετε να συμβαίνει αυτό στον κύριο τομέα σας; Εάν ναι, με ποιον τρόπο;

Εφόσον η πανδημία θα τελειώσει εντός ενός έτους, δεν βλέπω ριζικές αλλαγές στον κλάδο μας. Ο τομέας των πολυτελών εξοχικών κατοικιών εξυπηρετούσε πάντοτε μια ουσιαστική ανάγκη για άτομα υψηλού και εξαιρετικά υψηλού πλούτου.

Πρόκειται για την αναγκαιότητα της κατοχής ενός καταφυγίου από τον κόσμο, ενός καταφυγίου, ενός τόπου για να δεθείτε με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, για τη δημιουργία παιδικών αναμνήσεων για τα παιδιά ή τα εγγόνια, για την απόλαυση ανεκτίμητου χρόνου αναγέννησης.

. Όλες αυτές οι έννοιες δεν έχουν εκτιμηθεί ποτέ περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η πανδημία φαίνεται να φέρνει νωρίτερα στη ζωή των ανθρώπων αποφάσεις που σχετίζονται με την ευημερία και τον ελεύθερο χρόνο μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς. Η απόκτηση μιας πολυτελούς εξοχικής κατοικίας είναι μία από αυτές. Ένα σπίτι στον ήλιο θα είναι πιο δελεαστικό από ποτέ, ειδικά τώρα που η τεχνολογία επιτρέπει την εργασία από το σπίτι σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου. Η ζήτηση για όμορφα σύγχρονα σπίτια υψηλής τεχνολογίας, με μεγάλα ανοίγματα, μεγάλους κήπους, απομονωμένα και ιδιωτικά θα είναι σε άνοδο.

Η Ελλάδα ως χώρα με χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προορισμούς: Ένας οικολογικός παράδεισος στην καρδιά της Ευρώπης με εκατοντάδες διαφορετικές διασκορπισμένες τοποθεσίες και νησιά, ποικίλα τοπία τεράστιας ομορφιάς, αυθεντικούς τρόπους ζωής, μια ζεστή και φιλόξενη κοινωνία, υγιεινό κλίμα και διαβίωση περιτριγυρισμένη από πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Όλα αυτά αποτελούν τα τέλεια συστατικά για έναν ιδανικό προορισμό δεύτερης κατοικίας ή μετεγκατάστασης.

- Ποιες είναι οι δύο σημαντικότερες διαταραχές που αναμένετε να λάβουν χώρα στον κλάδο σας τα επόμενα χρόνια λόγω της τρέχουσας κρίσης; 

Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και καταναλωτές εξοικειώνονται με τις βιντεοπεριηγήσεις και τις τηλεδιασκέψεις, είναι προφανές ότι το βίντεο θα είναι η κυρίαρχη δύναμη της επικοινωνίας για τα επόμενα χρόνια. Η τεχνολογία θα εξελιχθεί και οι πλατφόρμες επικοινωνίας υψηλής ποιότητας θα είναι πιο προσιτές και εύχρηστες από ποτέ. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να κατακτήσουν την τέχνη των επιδέξιων τηλεπαρουσιάσεων για να είναι ανταγωνιστικοί, ιδίως σε έναν κλάδο που βασίζεται στην ενσυναίσθηση και στην εγκαθίδρυση υψηλών επιπέδων εμπιστοσύνης από νωρίς στην επιχειρηματική σχέση.

Επιπλέον, η υιοθέτηση της δημιουργικότητας, της αλλαγής και της ευελιξίας, η υιοθέτηση και η αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών, καθώς και η συνεχής εκμάθηση νέων δεξιοτήτων θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ αποτυχίας και επιτυχίας. Σε ένα ταχέως εξελισσόμενο κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον οι επαγγελματίες θα πρέπει να προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες προκλήσεις.

- Με βάση τις γνώσεις σας από τους πελάτες και τους συνεργάτες σας, ποιοι προορισμοί επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και ποιοι θα ανακάμψουν πρώτοι;

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19 το ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα σημείωσε σημαντική άνοδο. Η ελκυστικότητα ενός αυθεντικού και ήρεμου τρόπου ζωής σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά είναι ισχυρότερη από ποτέ. Ευτυχώς, η χώρα μας προσφέρει πληθώρα τέτοιων ειδυλλιακών προορισμών. Μέρη όπως η Πάρος, η Τήνος, η Κέα, η Μήλος, οι Παξοί ή το Μεγανήσι είναι μεταξύ των νησιών που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών αγοραστών στην αναζήτηση του τόπου τους στον ήλιο. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας κατοικείται ελάχιστα, προσφέροντας μια πραγματική αίσθηση ασφάλειας.

- Με ποιον ρυθμό περιμένετε να ανακάμψουν τα ταξίδια; Περιμένετε μια γρήγορη (σε σχήμα V) ανάκαμψη ή κάτι διαφορετικό;


Ο τουρισμός της Ελλάδας και όχι μόνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αεροπορικά ταξίδια. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμη αρκετή ορατότητα για το πώς οι επισκέπτες θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα σε μεγάλους αριθμούς. Ταυτόχρονα, ακόμη και με την ύπαρξη αξιόπιστου τεστ, μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να αισθανθεί ο ταξιδιώτης ασφαλής και να πετάξει το ίδιο συχνά όπως πριν.

Μέχρι την πλήρη εξάλειψη της νόσου, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθιστώντας την αβεβαιότητα κατά κάποιο τρόπο την κανονική κατάσταση για το προσεχές μέλλον, η οποία σίγουρα δεν είναι ιδανική για μια γρήγορη ανάκαμψη του σχήματος V.

Παρόλα αυτά, είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε τρόπους να βγούμε από την κρίση νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε. Εξάλλου, μέσα σε μόλις 2 μήνες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση της νόσου παγκοσμίως. Εστιάζοντας υπερβολικά στο πρόβλημα σε καθημερινή βάση μπορεί να χάσουμε την προοπτική του χρόνου.

- Ποια είναι η βασική δράση που μπορούν να αναλάβουν οι προορισμοί αυτή τη στιγμή για να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα (από το 2021 και μετά);

Η υγεία και η ασφάλεια αποτελούσαν πάντα το απολύτως απαραίτητο στοιχείο για κάθε προορισμό, είτε πρόκειται για την απόκτηση ακινήτων είτε απλώς για διακοπές.

Είναι σημαντικό ότι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οργανωμένο με αποκεντρωμένο τρόπο, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο λόγω του κατακερματισμού της επικράτειας, ιδίως στα νησιά. Εκτός από την ενίσχυση της ταυτότητας της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων της.

Ακόμα πιο πολύτιμη από τις υποδομές μεταφορών φαίνεται να είναι η πρόσβαση σε ένα δίκτυο διαδικτύου υψηλής ταχύτητας. Όλο και περισσότερες υπηρεσίες θα παρέχονται διαδικτυακά, ξεκινώντας από κυβερνητικές υπηρεσίες έως εταιρείες ψυχαγωγίας όπως το Netflix ή επιχειρηματικές εφαρμογές, συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης και ιατρική περίθαλψη.

Τα έργα πράσινης ενέργειας, καθώς και οι επενδύσεις που θα διαφυλάξουν την εθνική κληρονομιά, φυσική ή ανθρωπογενή, θα πρέπει να επιταχυνθούν. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ευαισθητοποιούνται στις εξελίξεις της βιώσιμης ανάπτυξης, οι προορισμοί που θα τις αγκαλιάσουν ολόψυχα θα ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές τους. Τα έργα ανάπλασης που βασίζονται στη συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα, όπως το Piraeus Port Plaza, θα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στην οικονομική ανάπτυξη.

Μία από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει σύντομα ο κλάδος των πολυτελών ακινήτων είναι η έλλειψη πολυτελών κατοικιών. Ο εκσυγχρονισμός της ξεπερασμένης πολεοδομικής νομοθεσίας μας θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αδειοδότηση των αναπτύξεων και των μεμονωμένων κατοικιών.