AΠερίπου 50 ποικιλίες αμπέλου ευδοκιμούν στο κυρίως άνυδρο νησί του Αιγαίου, με πολύτιμο λίθο το Ασύρτικο, μια τοπική λευκή ποικιλία κρασιού, η οποία σύμφωνα με τους γνώστες του κρασιού θεωρείται η καλύτερη της Μεσογείου.
Στη συνολική ιστορία του Ασύρτικου υπάρχει ένα πριν και ένα μετά τον Πάρη Σιγάλα. Είναι ο οινοποιός που εφάρμοσε τα μαθηματικά στην οινολογία προκειμένου να εισαγάγει το brand name της Σαντορίνης στην ελίτ των διεθνών οινικών υποθέσεων. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που, με την υποστήριξη άλλων φωτισμένων συναδέλφων του, αποκάλυψε έναν θησαυρό που παρέμενε κρυμμένος μέχρι τότε.
Μέσα σε 20 χρόνια, ο Πάρης Σιγάλας δημιούργησε ένα νέο Ασύρτικο, στο κτήμα που κληρονόμησε από τον πατέρα του, στο βόρειο τμήμα της Σαντορίνης. Η καριέρα του βασίστηκε σε μια σε βάθος έρευνα της αμπελουργίας και στη συνέχεια σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί "θεσμική προστασία του αμπελώνα", με στόχο, μακροπρόθεσμα, να τον εντάξει στις περιοχές που προστατεύονται από την Unesco, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων διάσημων αμπελώνων της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) Σαντορίνη ήταν μια από τις επιτυχίες του κλάδου που εκπροσωπεί. "Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και η επιχειρηματική μας εστίαση ήταν η διατήρηση των κρασιών. Συμφωνήσαμε για τους πρεσβευτές του κρασιού και τις χώρες-αγορές στις οποίες στοχεύαμε. Ξεκινήσαμε αυτή την ιδιωτική πρωτοβουλία με 15 οινοποιούς και στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με το Συμβούλιο Προώθησης Εξαγωγών".
Τον ρωτάω αν το κρασί της Σαντορίνης, λόγω της περιορισμένης παραγωγής του, είναι ακριβό. "Αυτό είναι ένας μύθος και μια επιφανειακή προσέγγιση" διαμαρτύρεται. "Ένα κρασί από τη Χιλή ή την Αυστραλία μπορεί να είναι φθηνότερο στα ράφια των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει τον ίδιο χαρακτήρα και την ίδια προσωπικότητα με ένα δικό μας. Για να σας δώσω ένα ρητό παράδειγμα, αν το "Σαντορίνη" είχε γαλλική ή ιταλική ετικέτα θα πωλούνταν σε διπλάσια τιμή"
"αν η "Σαντορίνη" είχε γαλλική ή ιταλική ετικέτα θα πωλούνταν σε διπλάσια τιμή".
Όσον αφορά τα διεθνή βραβεία που λαμβάνουν συστηματικά τα κρασιά του, παραμένει απόμακρος. "Τα βραβεία είναι θέμα τύχης, εκτός βέβαια αν επαναλαμβάνονται. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο Parker, ο κορυφαίος αμερικανικός οδηγός κρασιού, μας έχει συμπεριλάβει στις αξιολογήσεις του" (από την ιστοσελίδα του πληροφορούμαι ότι το Σαντορίνη 2011 έχει πολύ υψηλή βαθμολογία 92/100, ενώ το Vinsanto φτάνει το εξαιρετικό 95/100).
Παρά τους προηγούμενους αγώνες του, ο οινοποιός είναι ενεργός όσο ποτέ. Ανησυχεί για τον μαζικό τουρισμό στο νησί του, το οποίο υποδέχθηκε περισσότερους από 2.000.000 επισκέπτες το 2018. Είναι επιπλέον απογοητευμένος από τις απρογραμμάτιστες οικοδομικές εργασίες σε παλιούς, εγκαταλελειμμένους αμπελώνες, λόγω της αυξημένης ανάγκης για τουριστικά καταλύματα. Ελπίζει ότι οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι του νησιού θα επικεντρωθούν στον ποιοτικό τουρισμό, το είδος του τουρισμού που είναι ευρέως εμφανές στο οινοποιείο του - μια όαση καλής γεύσης στην Οία, όπου οι γευσιγνωσίες κρασιού πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Πριν χωρίσουν οι δρόμοι μας, τα τελευταία του λόγια είναι γεμάτα νόημα: "Η Σαντορίνη είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο όπου τα λευκά κρασιά παλαιώνουν εξαιρετικά για έως και δέκα χρόνια".
ΠΟΛΥΤΕΛΉ ΑΚΊΝΗΤΑ ΚΡΑΣΙΟΎ & ΑΜΠΕΛΏΝΩΝ
Το Dionysus Escape είναι μια κομψά σχεδιασμένη βίλα στην αρχαία πεδιάδα της Οίας στη Σαντορίνη, περιτριγυρισμένη από αμπελώνες, με γραφική θέα στη θάλασσα.
Το Miramare Estate είναι μια κορυφαία παραθαλάσσια κατοικία που βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία σε 500 μέτρα ιδιωτικής ακτογραμμής με θέα τον κόλπο της Φτελιάς στη Μύκονο. Αυτή η πλήρως ανεξάρτητη βίλα διαθέτει έναν αμπελώνα 10.000 τ.μ. και επιπλέον 125.000 τ.μ. ιδιωτικής γης που παρέχει πλήρη ιδιωτικότητα από την κορυφή του λόφου μέχρι τη θάλασσα.
Το Odysseus Estate προσφέρει απόλυτη ηρεμία και γαλήνη και βρίσκεται ανάμεσα στα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου Πελάγους και το μαγευτικό τοπίο της Ζακύνθου.
Η Ειρήνη στους Παξούς, φωλιασμένη στην πλαγιά του λόφου, με θέα στον κόλπο του Ερημίτη. Με λίγο περισσότερο από ένα στρέμμα γης, υπάρχει ένας παλιός αμπελώνας καθώς και πολλές καρποφόρες ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές.