Αν και οι Έλληνες χρησιμοποιούν παρόμοια υλικά με άλλες χώρες, λαχανικά, ψάρια και κρέας, είναι ο τρόπος που τα μαγειρεύουν και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν που τα χαρακτηρίζουν ως ελληνική κουζίνα.
Η άφθονη χρήση του ελαιολάδου στο μαγείρεμα ή περιχύνοντας τις σαλάτες και το φρυγανισμένο ψωμί θα σας κάνει να σκεφτείτε την Ελλάδα. Είναι το πρώτο συστατικό που σκεφτόμαστε όταν σκεφτόμαστε την ελληνική κουζίνα. Άφθονο σκόρδο, λεμόνια και ρίγανη χρησιμοποιούνται σε αφθονία και υπέροχα αρώματα γεμίζουν την κουζίνα και συχνά τη γειτονιά!
Το μυστικό με τα ελληνικά πιάτα είναι ότι διατηρούνται απλά και βασίζονται σε φρέσκα υλικά καλής ποιότητας. Δεν τα πνίγουν με σάλτσες ή σάλτσες που αλλάζουν τη γεύση του γεύματος. Η γεύση των κύριων συστατικών πρέπει να αναδεικνύεται και να είναι η κυρίαρχη γεύση.
Η σούμα είναι ένα παραδοσιακό ποτό που παρασκευάζεται από σταφύλια. Μετά το πάτημα των σταφυλιών, ο πολτός τους που ονομάζεται "τσίπουρα" χρησιμοποιείται για την παρασκευή της σούμας. Ο πολτός των σταφυλιών τοποθετείται σε μεγάλα βαρέλια με θαλασσινό νερό και αφήνεται να ζυμωθεί. Στα τέλη Οκτωβρίου τα σταφύλια αυτά βράζονται σε παραδοσιακούς αποστακτήρες και ο ατμός συλλέγεται σε δεξαμενές. Η σούμα αποτελείται από περισσότερο από 40% αλκοόλ, γι' αυτό πάρτε το με το μαλακό όταν δοκιμάσετε!!!
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσετε ένα κυριακάτικο απόγευμα από το να οδηγήσετε στα βουνά και να βρείτε μια μικρή τοπική ταβέρνα με το πιο εκπληκτικό σπιτικό φαγητό από τη "μαμά", να πάρετε μερικές ιδέες μαγειρικής και στη συνέχεια να αναδημιουργήσετε αυτά τα πιάτα στη δική σας κουζίνα.