Ένας καλός μεσίτης διαθέτει όχι μόνο την γνώση αλλά και την κατάλληλη εμπειρία, ώστε να γίνει ο πολύτιμός σας αρωγός στην σημαντικότερη αγορά που πρόκειται να πραγματοποιήσετε στη ζωή σας.

Κάθε μεσίτης διαθέτει πρόσβαση σε πολλά διαφορετικά είδη ακινήτων και μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που πραγματικά ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, γλυτώνοντας σας από κόπο και χρόνο. Εξάλλου, αν δεν είστε ακόμη σίγουροι για το είδος του ακινήτου, για το οποίο ενδιαφέρεστε, ο μεσίτης θα είναι σε θέση να σας αναλύσει τα συν και τα πλην του κάθε είδους. Θα σας μιλήσει για παράδειγμα για τα θετικά και τα αρνητικά του τρόπου ζωής δίπλα στη θάλασσα, σε σχέση με τον πιο παραδοσιακό τρόπο ζωής σ’ ένα χωριό, ειδικά όσον αφορά το νησί της Ρόδου.

Ένας καλός μεσίτης θα γνωρίζει επιπλέον σε βάθος τον τόπο, στον οποίο δραστηριοποιείται και το τι ακριβώς συμβαίνει στην τοπική αγορά, ποιες είναι οι περιοχές εκείνες που ανέρχονται σε δημοτικότητα, εκείνες για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση ή που έχουν την πιο εύκολη πρόσβαση στα σχολεία, καθώς αυτά είναι ζητήματα με τα οποία ένας μεσίτης ασχολείται σε καθημερινή βάση.
Το εγχείρημα της αγοράς ενός ακινήτου στο εξωτερικό ίσως να σας τρομάζει, ένας μεσίτης, όμως, μπορεί να απλουστεύσει τη διαδικασία για εσάς σε μεγάλο βαθμό και να σας γλυτώσει από το σχετικό άγχος, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Θα κανονίσει την αρχική επίσκεψη στο ακίνητο, θα σας λύσει όποια απορία έχετε και θα διαχειριστεί τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις. Και το σημαντικότερο: οποτεδήποτε χρειαστεί, θα ελέγχει τους δικηγόρους και τις τράπεζες.
Επιπλέον, η σημερινή αγορά ακινήτων παρουσιάζει και νέες προκλήσεις, οι οποίες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες μια δεκαετία πριν. Από τη μια πλευρά υπάρχουν πολύ καλές προσφορές, μέσα όμως από σχετικά πολύπλοκες οδούς. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν οι ενυπόθηκες κατοικίες, των οποίων η αξία είναι πλέον μικρότερη σε σχέση με το ύψος του δανείου που είχε χρηματοδοτήσει την αγορά τους και το οποίο οι ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν ν’ αποπληρώσουν. Ο μεσίτης σας θα γνωρίζει ασφαλώς τον τρόπο χειρισμού τέτοιων δύσκολων υποθέσεων, καθώς θα τις έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την NAR, τον αμερικάνικο σύλλογο μεσιτών, οι αγοραστές κατοικιών βασίζονται σήμερα στους μεσίτες ακινήτων περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς χρειάζονται κάποιον με τις σχετικές γνώσεις προκειμένου να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει στην όλη διαδικασία της αγοράς της κατοικίας τους.
Οι σημερινοί αγοραστές, εξάλλου, δεν είναι σίγουροι αν η εποχή είναι κατάλληλη για τέτοιες αγορές και για το λόγο αυτό χρειάζονται κάποιον που να γνωρίζει την τοπική αγορά, στον οποίο να μπορούν να βασιστούν. Οι αγοραστές εκείνοι που αναζητούν την καλύτερη διαθέσιμη προσφορά θέλουν να γνωρίζουν αν μια περιοχή προσφέρεται για επένδυση, αν οι τιμές βρίσκονται σε πτωτική τάση στην τοπική κοινωνία, πόσος καιρός απαιτείται μέχρι να πουληθεί ένα σπίτι, αλλά και το που κυμαίνονται οι τιμές πώλησης κατά μέσο όρο.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που σκέφτεστε να αγοράσετε σπίτι αυτή τη χρονιά, σκεφτείτε πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σ’ έναν μεσίτη. Διαλέξτε μόνο τον καλύτερο, γιατί πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας.